Ciepły, chrupiący i pachnący chleb podgrzany w tosterze to świetne śniadanie na początek dnia.

Dzień Tosta  został zapoczątkowany w 2014 roku przez członków The Tiptree Words Bread Awards w Wielkiej Brytanii i przypada zawsze w ostatni czwartek lutego.

Tost to kromka pieczywa podpieczona w tosterze. Słowo „tost” pochodzi od łacińskiego słowa „tostum” i oznacza „spalić” lub „przypalić”. Spieczonym pieczywem zajadano się już w Cesarstwie Rzymskim, ale pierwsze prawdziwe chleby tostowe zaczęto wypiekać w II połowie XVIII wieku we Francji i Holandii. Jednak toster wynaleziono dopiero pod koniec XIX wieku. Pierwsze domowe tostery z czasomierzem i sprężynką, dzięki której upieczony chleb sam wyskakiwał to czasy międzywojenne. W roku 1925 powstał Toastmaster.

Dzień Tosta można obchodzić wszędzie. Jak w przypadku innych nietypowych świąt kulinarnych najlepszym rozwiązaniem na świętowanie tego dnia jest po prostu dobra zabawa w kuchni i przyrządzenie pysznych tostów. Zaletą tego spieczonego chleba jest to, że można położyć na nim praktycznie wszystko – wszystko zależy tylko od tego kto co lubi.

Nasze przedszkolaki na początku zajęć dowiedziały się jak powstaje chleb, jakie składniki są potrzebne do ich wypiekania oraz czym różnią się poszczególne typy mąk. Później, korzystając z liter układaliśmy wyraz związane z  Dniem Tosta. Na koniec nasze przedszkolaki uczestniczyły w zajęciach kulinarnych, podczas których przygotowywały tosty z serem i szynką.

To był przepyszny dzień.